1. květen s vědou a technikou

Na 1. máje zahájily spolupráci nezisková společnost Věda a technika na dosah, z. ú., a firma Hračky Mihaj. Právě v jejím sídle v Hlubočkách-Mariánském Údolí se v neděli konaly 1. vědecko-řemeslné dílny. Navštívilo je asi dvě stě malých i velkých zvědavců, kteří po několika hodinách odcházeli s úsměvem na tváři.

Pořadatelé připravili bohatý program, složený z nejrůznějších chemických a fyzikálních pokusů, řemeslných dílen i ukázek zajímavostí z oblasti vědy a techniky. A tak se děti mohly podívat, co udělá suchý led nasypaný do horké vody, napsat si vzkaz tajným písmem, sestrojit robota z lega, vyrobit přáníčko mamince k svátku, zjistit, jak funguje 3D hologram, poznat záhady lidského oka a paprsků, které jím procházejí, sestavit si třeba detektor lži z elektronické stavebnice. Na nádvoří pak vyráběly tajuplné mandragory – drobné bizarní postavičky z kokosových vláken, semínek různých travin a korálků (při dobrém zalévání vyrostou!), učily se vrtat do dřeva, prohlížely si včely nebo brousily šperky ze surového mastku. Ty nejmenší potěšila hromada písku a bábovičky.

„Cílem bylo zpřístupnění některých oblastí vědy a techniky dětem i dospělým. Myslím, že se akce vydařila, přálo nám i počasí,“ řekla ředitelka neziskovky Věda a technika na dosah Blanka Krausová. Jak dodala, prostory ve firmě Hračky Mihaj budou pořadatelé využívat také k technickým kroužkům, vědecko-technickým příměstským táborům, popularizačním přednáškám, ale i netradičním oslavám narozenin s příchutí vědy. „Byla to naše první společná akce a potěšil mě zájem návštěvníků. I dospělé zaujaly některé předváděné experimenty,“ uzavřela s úsměvem Blanka Krausová.

Za fotografie děkujeme fotografům z Hračky Mihaj.