Vivat voda!

Vivat voda!

Dnes je Mezinárodní den vody. Voda je tekutina, bez které by na Zemi nebyl život, jak ho známe. I když tuto látku zná a používá snad každý, zároveň se hned v několika věcech vymyká pravidlům. Těchto 10 faktů jste o této obyčejné – neobyčejné tekutině možná nevěděli.

voda_2018

  1. Pouze 3,5 % vody na Zemi je voda sladká. Z toho více než 68 % se nachází v ledovcích. Dalších 30 % sladké vody je pod zemí.

  2. Oceány pokrývají 71 % povrchu Země. I přesto voda představuje pouze 0,07 % její hmotnosti.

  3. I v jediné kapce mořské vody to žije! Můžete zde najít miliony bakterií a virů. Když budete mít štěstí, objevíte i rybí vajíčka nebo larvy korýšů (například Stygotantulus stocki má i v dospělosti pouze 0,1 mm).

  4. Chemický model rané sluneční soustavy ukazuje, že polovina nynější vody na Zemi původně pochází z mezihvězdného ledu.

  5. Horká voda mrzne rychleji než studená. Říká se tomu Mpembův jev. Nemusí k němu dojít vždy. Pokud dáme horkou vodu v nádobě například do mrazáku, může ovlivnit teplotu svého prostředí, díky čemuž zmrzne pomaleji. Příčiny tohoto paradoxu zatím nebyly úplně objasněny.

  6. Vaše kosti se z 31 % skládají z vody, kůže ze 64 %. A ve svalech a ledvinách je až 79 % vody.

  7. Vodu v přírodě potkáme ve všech třech skupenstvích, což je vzácnost. Každá látka může být kapalina, plyn i pevná látka. Většina se ale z jednoho skupenství do druhého přeměňuje pouze za extrémních podmínek.

  8. Čistá voda nevede elektrický proud dobře, nečistoty v ní ano.

  9. Voda je tyrkysově modrá, protože částečně absorbuje červenou část viditelného světelného spektra.

  10. Počet molekul v 10 kapkách vody je větší než počet hvězd ve vesmíru.

Terka