Geniátor na Soutěži mladých zdravotníků

Geniátor přivezl vědu a techniku na Soutěž mladých zdravotníků v Prostějově. Děti si vyzkoušely, zda poznají molekulu uhlíku od diamantu a jak se pilotuje, ale také opravuje dron.

V pátek 6. května 2016 se nezisková organizace Věda a technika na dosah, z. ú., zúčastnila již tradiční akce Soutěž mladých zdravotníků pro základní školy a gymnázia z Prostějova a okolí. Akce, která je každoročně pořádána pod záštitou prostějovské organizace Českého červeného kříže ve spolupráci s hasiči, policií a zdravotníky, se konala na hřišti Reálného gymnázia a ZŠ města Prostějova ve Studentské ulici.

Soutěž byla určena pro pětičlenné týmy žáků prvního i druhého stupně ZŠ. Celkem se zúčastnilo šestnáct týmů a šestnáct bylo i stanovišť s úkoly, které soutěžící plnili a získávali za ně bodové ohodnocení. Dva soutěžní úkoly zajistila naše neziskovka ve spolupráci s firmou Robodrone Industries, s. r. o., zabývající se navrhováním a výrobou bezpilotních prostředků, které pomáhají např. horské službě s hledáním osob zavalených lavinou nebo hasičům při rozsáhlých požárech. Děti si mohly na místě prohlédnout tohoto „drona záchranáře“, ale především vyzkoušet si na miniaturních cvičných strojích, jak se takový dron pilotuje. Jak se ukázalo, proletět danou trasu a přistát na cíl není žádná hračka.

Na druhém soutěžním stanovišti si školáci prověřili své znalosti chemie, která neodmyslitelně patří do repertoáru vědomostí každého zdravotníka. Znát, co dokáží kyselina sírová nebo jedlá soda, se vždycky hodí. Družstva měla za úkol přiřadit k sobě vzorec chemické sloučeniny, molekulu sestavenou ze stavebnice Molymod, správný název dané látky a její praktické využití. Co těm mladším chybělo v oblasti vědomostí, to si vynahradili v druhé části úkolu – při závodech v pipetování přímo excelovali!