Italský den na Korunní pevnůstce

Italský den na Korunní pevnůstce

Muzeum olomoucké pevnosti uspořádalo v sobotu 25. 6. 2017 ITALSKÝ DEN na Korunní pevnůstce v Olomouci. Letošním tématem byl region Benátsko. A Geniátor si to samozřejmě nemohl nechat ujít.

Návštěvníky čekaly stánky s italskými pochoutkami a uměleckými předměty. Automobiloví nadšenci mohli po celý den obdivovat několik exemplářů od Ferrari a na pódiu se jeden za druhým střídali italští umělci.

I počasí bylo skutečně italské, proto se maminky ani příliš nezlobily, když se děti trochu namočily v zápalu hry v benátském „Canal Grande“ u geniátorského stánku. Děti si tu totiž mohly vyrobit gondolu i s gondoliérem a na vodě vyzkoušet kvalitu své práce – popluje, nebo ne?

V parném dni osvěžily i pokusy se suchým ledem: –78 °C za tričkem zchladí každého! Ne, nebojte se, za tričko jsme nikomu pevné skupenství oxidu uhličitého neházeli, ale pár odvážlivců, kteří se nechali „kousnout“ do dlaně, se přeci jen našlo.

Návštěvníci, kterým sluníčko nepřehřálo mozkové závity, si vyzkoušeli kvíz Poznej vědce. Za úkol měli přiřadit k sobě jméno italského velikána, jeho vynálezy a portrét. Tak například: tušíte, čím přispěli světu na poli vědy Luigi Galvani, Leonardo Fibonacci nebo třeba Evangelista Torricelli?

Děkujeme organizátorům, kteří o nás po celý den starostlivě pečovali, a budeme se těšit při nějaké příležitosti opět na viděnou, protože na Pevnůstku se vždycky rádi vracíme.

Geniátor