Kdo žije v páru

Kdo žije v páru

Většina zvířat není zrovna monogamní (= nemá jednoho partnera po celý život). Některé druhy jsou monogamní během jedné pářící sezóny, některé ani to ne – stihnou mít více partnerů během jednoho období páření. Monogamních druhů nenajdeme po světě mnoho, ale občas se objeví. Může to být proto, že v páru má tento druh větší šanci na přežití, kvůli moci, nebo obydlí. Tady je pár příkladů.

hrabos_preriovy-2
Hraboš prériový
Na rozdíl od většiny ostatních hrabošů si hraboš prériový najde svůj protějšek, společně vyhrabou noru a poté spolu vychovávají mladé. Jako obyvatelé kanadských a severoamerických prérií se musí hodně snažit, aby přežili. Žije zde spousta dalších zvířat a zdroje potravy jsou velmi omezené. Proto raději spolupracují, díky čemuž je pravděpodobnější, že přežijí.

Predator-European-Wolf-Carnivores-Prey-Wolf-Mammal-1583211---kopie-2
Vlk obecný
Pro vlka je monogamie záležitostí moci. Alfa pár určuje sociální strukturu celé smečky. Tento pár mívá štěnata jednou za rok.

tucnak_zlutorohy-2
Tučňák žlutorohý
Páry těchto tučňáků žijí velkou část roku odděleně. Když se konečně potkají na hnízdišti vyjadřují svou náklonost a radost vydáváním zvuků a kýváním hlavy ze strany na stranu.

kondor_havranovit--2
Kondor havranovitý
To, že psi se chovají jako páníčci, není žádná novinka. Tito kondorové to ale dotáhli ještě dál. Jestliže kondoři najdou své spřízněné já, začnou si být ohromně podobní. Postupem času mají stejnou velikost i barvu peří.

PotbellySeahorse_TNAquarium
Koníček velkobřichý
Samičky tohoto druhu mořského koníka si musí dát obzvláště velký pozor při výběru partnera. Musí být zdravý a spolehlivý. Právě on totiž bude nosit jejich nenarozená mláďata. A když už jednou někoho takového najdete, proč se ho vzdávat?

orel_belohlavy-1
Orel bělohlavý
Páry orla bělohlavého si dávají každou zimu pauzu. Ovšem na jaře, během období páření, se zase najdou. Poté oba zahřívají vejce a prvních pár měsíců po vylíhnutí krmí mladé.

bobr_evropsky-2
Bobr evropský
Ani bobři svého partnera neopustí, když už ho jednou najdou. Spolu staví hráze i úkryty, vytvářejí jezera. Dokonce se oba podílí na výchově mláďat. Pro bobra je zkrátka nevýhodné, aby opustil svého partnera, když už spolu něco vybudovali.

cap_bily-2
Čáp bílý
I čáp bílý je monogamní. Některé páry se na zimu rozdělí, každý letí na jiné zimoviště a až na jaře se sejdou u jejich starého hnízda. To se pak vítají klapáním zobáků.

Terka