Táborové ozvěny

Dnes jsem rozesílala pozvánky na podzimní akce a potřebuji se setkat kvůli novým aktivitám s několika lidmi. V tom okamžiku mi došlo, že náš web vypadá, že Geniátoři upadli do letního spánku a nic se nedělo. Opak je pravdou! Máme za sebou osm týdnů táborových aktivit s téměř stovkou Geniátorů.
Tady je pár vzpomínek, budu ráda, když přidáte další.

Tábory jsme zahájili v naší vědecko-řemeslné dílně v Mariánském údolí. Město pod lupou byl název tábora a my jsme město postavili, zjistili jsme, jak složité je naprojektovat a sestavit inženýrské sítě, vyrobili si funkční čističku, zkoumali Ph vody, důmyslné elektrické obvody nám pomohly sledovat nebezpečí na komunikaci či nás chránit před zloději. Ověřili jsme si, že jsou věci, bez kterých město nemůže fungovat a naopak výzkumníci přidali i takové, které třeba potkáme u svých domů nebo ve školách za pár let (klouzačky mezi patry ve škole, létající nákupní tašky, auta na vodní pohon, výtah na Měsíc a mnoho dalšího). Hlubočky nezklamaly ani „dodávkou“ mladých fotbalistů, takže ve znamení míče bylo dost času před obědem.

V neděli 16. července proběhlo první velké stěhování a na tři týdny Geniátoři obsadili klubobnu skautů v Olomouci pod Hradiskem. Na prvním turnusu se tady sjeli určitě budoucí význační architekti, Geniátorpolis který vyrostl za pouhých pět dnů byl úchvatný. Připravovali jsme se i na dobývání nových světů, na připojených fotografiích můžete vidět některé z mnoha startů vodních raket. V posledním třetím týdnu jsme si zkoušeli dovednosti potřebné pro přežití v džungli města na táboře s tématem „Sám doma“, prožili další vodní bitvu. Dny byly nabité činnostmi a programem, ani jsme se nenadáli a čekalo nás další stěhování.

Od pondělí 7. srpna jsme obsadili budovu v Prostějově na Husově náměstí a pokračovali v bádání, experimentech, soutěžích nebo třeba ve výrobě trezorů. Ty nám proradný zloděj ukradl a pak se Geniátory pokusil ještě zmást tím, že překódoval zámky. Ale vše dobře dopadlo, záhady jsme vyluštili, zloděje přelstili a Geniátoři si z tábora odvezli krom zážitků vlastnoručně vyrobený trezor.
Došlo i na výbuchy, výrobu roborických kamarádů a pomocníků, čivavy mnohokrát zahnaly pitbuly, kvalitní hodina fyziky na téma jednoduché stroje se výborně učí na dětském hřišti a palačinek nakonec bylo víc, než jsme dokázali sníst.

Naposledy jsme sbalili auto a od 21. srpna nás čekalo desetidenní dobrodružství na historicky prvním geniátořím pobytovém táboře. Jako správní budovatelé jsme začali ve stanech, nezalekli se provizorních podmínek a vybudovali geniátoří doupě v sídle naší organizace. Navštívili jsme dvě science centra, vyzkoušeli si boj s protivníkem, který napadl naše město pomocí archery luků, trénovali krom mozků i svaly v lanovém centru Veverák, zkoumaly práci vody a vodních mlýnků, lovili (a po prozkoumání a zakreslení zase pouštěli) raky. Předvedli jsme co umíme na loučení s prázdninami v Mrsklesích. Poslední noční výprava prověřila naše fyzické a psychické síly a odolnost a ponechala nám otevřené dveře k budoucímu bádání.

Bylo to báječných 8 týdnů, dovoluji si touto cestou poděkovat všem vedoucím, instruktorům a dalším pomocníkům – Kačko, Filipe, Terko, Miki, Dominiku, Martine, Petro, Hanko, Lukáši, Pájo, Jirko – velký dík vám všem a vzhůru k přípravě Léta s Geniátorem 2018!