Velikonoční jarmark vědy a techniky v Prostějově

Velikonoční jarmark vědy a techniky v Prostějově

Druhý ročník Velikonočního jarmarku v Prostějově se podle ohlasů návštěvníků i spokojených organizátorů opravdu vydařil. V pátek dopoledne byl na „Husáku“ docela frmol, přišly totiž snad všechny školy z Prostějova a okolí! Ti, kdo si nestihli všechno vyzkoušet a vyrobit, přemluvili odpoledne k návštěvě jarmarku rodiče a v sobotu přišli potřetí s babičkou a dědečkem. A důvodů vracet se bylo opravdu hodně.

Hned u vchodu návštěvníky přivítaly velikonoční pokusy s vajíčky. Dozvěděli se, jak spolehlivě poznat syrové vejce od uvařeného, co s vajíčkem po pár dnech udělá koupel v octu, a na vlastní pěst se přesvědčili, že člověk musí být pořádný silák, aby byl schopen v dlani rozmáčknout vajíčko.

Již tradičně velký zájem budily chemické pokusy. Tentokrát si je připravili pro chemii nadšení studenti prostějovského gymnázia. Nechyběly sloní zubní pasta, sopka a různobarevné plameny.

I u stánku s optikou bylo pořád plno. Lákavé hranoly, čočky, laserová svítidla, barevné filtry ani optické klamy nenechaly žádného zvědavce chladným. A co teprve možnost vyzkoušet si, jak funguje „středověký dataprojektor“ laterna magica!

Co by to bylo za Velikonoce bez pomlázky? Ti, kdo se zvládli poprat s technikou pletení ze šesti či osmi vrbových prutů, si potom domů hrdě odnášeli vlastnoručně upletený tatárek.

K Velikonocům patří i jarní osení. V našem pojetí trochu netradičně vyrůstající z hlavy mandragory či panáčka travňáka, chcete-li. Pokud se o své mandragory jejich tvůrci vzorně starají, o Velikonocích se krásně zazelenají.

Největším letošním hitem byli bezesporu roboti a Google glass. Roztomilý Beebot lámal hlavu nejmenším „programátorům“: pomocí příkazů dopředu, dozadu a otočit měli za úkol přes kontrolní body na šachovnici navigovat robota do cíle. Maličcí Ozoboti umějí sledovat čáru, a narazí-li na specifickou barevnou kombinaci, předvedou například piruetu nebo vítězný taneček. Největší legrace je kreslit pro ně vlastní trasy s úkoly.

Málokdo odolal slavným Google glass – brýlovým obroučkám bez skel, které mají v rožku maličký display. Ovládání vyžaduje trochu cviku. Zpočátku člověk vypadá docela zvláštně, když nepřítomně civí do stropu a poklepává si na spánek.
Brýle pro virtuální realitu, do kterých se vkládá smartphone, jsou opravdu jen pro silné žaludky. Virtuální projížďka na horské dráze probudí kinetózu i v člověku, který ji dosud nepoznal.

K dispozici byly deskové hry, hlavolamy a elektronické stavebnice, které si návštěvníci mohli vyzkoušet, a někdy se tak i na dlouhé hodiny ztratit v laserovém nebo gravitačním bludišti.

Během celého jarmarku měli návštěvníci možnost zhlédnout promítání soutěžních dokumentárních a krátkých filmů z fiimového festivalu EKOFILM. Například s krátkým animovaným filmem Insolation se mohli diváci na chvíli přenést do světa, kde lidé žijí zahaleni v mracích smogu a pouze jediný den v roce, kdy se mraky rozestoupí, si mohou vychutnat sluneční světlo…

V infostánku mohli získat informací o právě probíhající soutěži Scichallenge pro začínající vědce a o možnosti vyhrát výlet do Vídně a finanční odměnu.

Letos jsme pro návštěvníky připravili Velkou tipovací soutěž o místo na libovolném příměstském táboře z naší nabídky. Soutěžící měli tipnout, kolik centimetrů bude měřit nejdelší kuličkodráha, která se v průběhu jarmarku postaví.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem našim milým sponzorům a spřáteleným organizacím, kteří se rozhodli nás na Velikonočním jarmarku vědy a techniky v Prostějově podpořit v našem dlouhodobém úsilí skamarádit děti s vědou, technikou a řemesly. Naše poděkování patří E-Bezpečí za zapůjčení fantastických robotů, Google glass a brýlí pro virtuální realitu. Děkujeme také firmě Kostka-kolobka za půjčení skvělých koloběžek, na kterých jste si mohli během jarmarku zajezdit. Velké díky patří také filmovému festivalu dokumentárních filmů s tematikou životního prostředí EKOFILM, který nám půjčil soutěžní snímky a umožnil promítání Ozvěn EKOFILMU. Děkujeme též VŠCHT, která je koordinátorem soutěže pro mladé vědce Scichallenge, firmě Krausovi13 za materiální zajištění jarmarku, Městské knihovně Prostějov, SŠ ARTEcon a ZŠ a MŠ Kollárova za poskytnutí prostor na Husově náměstí a mladým chemikům z Reálného gymnázia v Postějově pod vedením paní profesorky Radky Mikešové, kteří si připravili atraktivní sadu pokusů.

Doufáme, že se vám na jarmarku líbilo a příští rok se tu potkáme znovu.
Váš tým Geniátor