Velikonoční pokusy
Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i spousta vajíček. Nevíte co s nimi? Co třeba pár pokusů? Tyto jsou vyzkoušené :-).
Pozor, ať nám neuplave!
Co potřebujete
- tři syrová vajíčka
- tři sklenice (dostatečně široké, aby se tam vejce vlezla a hluboké tak aby se mohla potopit)
- sůl
- lžíci
- vodu
Postup
- do první sklenice nalejte čistou vodu
- ve druhé namíchejte roztok se solí
- do třetí sklenice nalejte vodu se solí do třetiny a opatrně dolijte čistou vodou (doporučuji přes lžíci)
- do každé ze sklenic vložte jedno vajíčko
- pozorujte, vysvětlete
Vysvětlení
V první sklenici vajíčko klesne až na dno – je natolik težké, že ho voda neudrží. V druhé sklenici vajíčko plave na hladině – po přidání soli vzrostla hustota kapaliny. Ve třetí kapalině vajíčko plove na rozmezí roztoku se solí a čisté vody.
Archimédův zákon
FG = ρT Vg Fvz = ρVg
kde: FG – tíhová síla, ρT – hustota tělesa, g – tíhové zrychlení, Fvz – vztlaková síla, p – hustota roztoku
- těleso klesá ke dnu jestliže ρT > ρ
- těleso se vznáší v kapalině jestliže ρT = ρK
- těleso stoupá k volné hladině a částečně se vynoří jestliže ρT < ρK
A přece se točí
Co potřebujete
- jedno syrové vejce, jedno vejce na tvrdo
- pevnou podložku
Postup
- Obě vajíčka naráz co nejrychleji roztočte
- Pozorujte které se točí rychleji
- Vajíčka zastavte a ještě jednou roztočte
- Tentokrát se obou lehce dotkňete
- Které se zastavilo, které se točí?
Vysvětlení
Uvařené vajíčko se roztočí rychlejí (jestliže ho roztočíte opravdu rychle, pak se dokonce i postaví na špičku), než vajíčko syrové. Je to proto, že žloutek syrového vejce je hustší než bílek, vychyluje celé vejce, díky čemuž je nestabilní a nemůže se vzpřímit. Při krátkem zabrždění, se bílek se žloutkem v syrovém vejci otáčí dále a přivede vejce zpět do rotace. Kdežto uvařené vejce je tuhé těleso (ve chvíli kdy ho zastavíte, není nic, co by v něm dále rotovalo).
Koulelo se koulelo
Co potřebujete
- Nakloněnou rovinu (například dřevěná deska opřená o stůl)
- jedno syrové vejce a jedno vejce na tvrdo
- doporučuji něco měkkého, jako dopadovou plochu (peřina, deka, polštář)
Postup
- Sestavte nakloněnou rovinu (dejte pod ní dopadovou plochu)
- Na začátek nakloněné roviny položte obě vajíčka a naráz je pusťte
- Které jelo rychleji/dál, proč?
Vysvětlení
Při roztočení obou vajec na stole, je vařené vejce rychlejší. Proč je to teď obráceně? Tento překvapivý výsledek při koulení vajec je podmíněn jejich stavbou. Obě mají na počátku stejnou energii. Ve vařeném vejci se část této energie spotřebuje na rotační pohyb, který konají všechny jeho části. V syrovém vejci rotuje při koulení pouze vnější vrstva bílku, vnitřek vejce je téměř bez rotace a koná pouze posuvný pohyb.
**Silný jako Schwarzenegger **
Co potřebujete
- 1 syrové vejce
- mísu nebo umyvadlo
Postup
- vejce si vezměte do dlaně a obejměte ho prsty
- ruku dejte nad mísu nebo umyvadlo
- zkuste ho rozmáčknout
- Co se děje proč?
Vysvětlení
Při tvaru vejce se působící síla rozkládá rovnoměrně na celý jeho povrch. Situaci lze srovnat s rozložením síly na nosném oblouku budov. Vejce je chráněno před vnějšími vlivy a před tlakem kvočny.
Já chci dovnitř, já zas ven
Co potřebujete
- dvě skořápky
- hřebík
Postup
- Vezměte hřebík a jeho hlavičkou klepejte na skořápku zvenčí
- Rozbila se? Jestli ano, jak velkou sílu jste museli použit?
- Teď klepejte hlavičkou hřebíku na vnitřní stranu skořápky
- Rozbila se? Jestli ano, jak velkou sílu jste museli použít?
- Porovnejte oba případy
Vysvětlení
Jestližete klepete na skořápku zvenčí, je překvapivě pevná, přesto, že je tak tenká. Když však klepneme stejným způsobem zevnitř, rychle se rozbije. Stačí k tomu i malý kuřecí zobáček. Vejce je malý div přírody.
Je to proto, že z venku se síla rozkládá na celý povrch, jako u nosného oblouku budov, zevnitř to tak již nefunguje.
Voda versus bílek
Co potřebujete
- 2 vysoké sklenice
- vodu
- bílek (pokud chcete, aby bylo vše dobře vidět, jsou lepší alespoň dva)
- 2 špejle
Postup
- Do jedné sklenice nalijte vodu, do druhé bílek
- Postupně do obou dejte rotující špejle
- Pozorujte co se stalo s hladinou vody a co s hladinou bílku. Vysvětlete
Vysvětlení
Voda vytváří podél špejle vír, směřující dolů, kdežto bílek směřuje po špejli vzhůru. Děje se to díky tomu že, Bílek je viskózně elastická kapalina, jejíž vrstvy se při pohybu vzájemně posouvají. Při rotaci vznikají v různých vrstvách napětí na obvodu kruhové dráhy. Jimi je kapalina přitahována do středu. Tyto síly nevznikají v normálních Newtonovských kapalinách.
Tera